Totstandkoming Asser Sportakkoord II
In 2020 is in Assen het Asser Sportakkoord mede door de inzet van een enthousiaste initiatiefgroep tot stand gekomen. Zij hebben hard gewerkt om de achterban in Assen (sportaanbieders, maatschappelijke organisaties en inwoners) bij de inhoud van het Asser Sport Akkoord te betrekken. Met succes, want maar liefst 150 organisatie en personen hebben het akkoord ondertekend. Dit betekent dat vele Assenaren zich achter de ambities van het Sportakkoord I hebben geschaard.
In april 2023 is door de landelijke overheid de eerste periode van het Sportakkoord formeel afgesloten en is aan alle Nederlandse gemeente gevraagd het Sportakkoord te herijken.
In Assen is de keuze gemaakt om met Sportakkoord II voort te bouwen op het (bestaande) uitvoeringsprogramma van Assen Sportstad en de ambities die zijn genoemd binnen het bestaande Asser Sportakkoord. Dit is een bewuste keuze, omdat er gedurende de periode 2020-2023 hard is gewerkt aan het (door) ontwikkelen van het sport- en beweeglandschap in Assen.
Hier gaan we ons op richten
Het Asser Sportakkoord II zal worden ingedeeld in zes thema’s. Voor een deel zijn dit bestaande thema’s uit het eerdere sportakkoord, maar er zijn ook nieuwe thema’s bijgekomen.
1. Inclusie en diversiteit
2. Sociaal veilige sport
3. Vitale sportaanbieders
4. Vaardig in bewegen
5.Ruimte voor sport en bewegen
6. Maatschappelijke waarde van topsport
We delen hieronder de belangrijkste ambities, achtergronden en speerpunten van het Asser Sportakkoord ||. Hoewel de thema's afzonderlijk worden besproken, betekent dit niet dat er geen onderlinge verbanden bestaan. Integendeel, er zullen slimme verbindingen worden gelegd tussen de thema's om samenwerking tussen organisaties, professionals en vrijwilligers uit verschillende domeinen te bevorderen en om activiteiten in samenhang en met elkaar te organiseren.
Het Asser Sportakkoord II biedt ondersteuning aan sportbesturen en (sporttechnisch) kader en zorgt hiermee voor een hogere kwaliteit in de sport. Zij wijst (potentiële) sporters de weg binnen het sportieve speelveld en vormt een eerste aanspreekpunt richting een sportieve toekomst.
Dit doen we onder andere door:
- Proactief in contact met sportaanbieders
- Praktische ondersteuningsvormen
- Pedagogisch-didactische begeleiding voor sportkader
- Procesbegeleiding vrijwilligersvraagstuk
- Sportbesturen en vrijwillig kader ondersteunen bij de ‘basis op orde’
Wat doen we voor jou?
1. Sportloket: voor alle inwoners, sportaanbieders en organisaties
Wij zijn het sport- en beweegloket voor de inwoners van Assen, sportverenigingen, commerciële sportaanbieders en overige organisaties. Alle vragen over sport en bewegen kunnen gesteld worden. Voorts kan Assensportstad (commerciële) sportaanbieders ondersteunen om in contact te komen met de best passende organisaties waar maatwerk geleverd kan worden.
2. Sportcafé: voor bestuur, trainers, coaches en vrijwilligers
Elk kwartaal organiseren we bijeenkomsten voor bestuurders, trainers en coaches, vrijwilligers om enerzijds kennis te delen en ook van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Gerichte thema’s voor diverse lagen binnen de vereniging. We maken gebruik van deskundige sprekers en good practise.
3. Sportservice: voor sportaanbieders
Er zijn veel ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor sportverenigingen met als doel de clubs te ondersteunen om toekomstbestendiger te worden. Clubs kunnen aangeven waar zij behoefte aan hebben. Dit kan zijn een trainersopleiding binnen de club, een bijeenkomst over specifieke thema’s zoals o.a. Pubers zijn leuk!, pedagogisch handelen, vrijwilligersbeleid of proces begeleiding ter ondersteuning van het bestuur. Veel is gratis en soms wordt er een kleine bijdrage gevraagd. Wat heb jij als club nodig is de belangrijkste vraag. Het leuke is dat we in Assen deze ondersteuningsmogelijkheden gezamenlijk op pakken. Van elkaar kun je immers veel leren.
4. Clubkadercoaching: voor sportaanbieders
Goede trainers zijn het hart van elke club. Trainer-coaches die zowel sportinhoudelijk als pedagogisch en didactisch bekwaam zijn hebben we binnen de sport hard nodig. Hoe kan jij als sportclub ervoor zorgen dat jouw trainers en coaches structureel worden begeleid? Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van “Clubkadercoaching” Een opgeleide clubkadercoach helpt jouw club bij het opzetten, uitvoeren en borgen van structurele trainersbegeleiding. Een clubkadercoach kan vanuit Assen Sportstad worden ingezet bij grote, maar ook zeker bij meerdere (kleine) verenigingen.
De folder van clubkadercoaching kun je hier vinden.
Assen Sportstad biedt binnen het Asser Sportakkoord II voor ieder kind en iedere jongere een kans om vaardig en veelzijdig te bewegen. Kinderen en jongeren kunnen hierdoor sport ontdekken, meer sportplezier ervaren en hun motorische vaardigheden verbeteren.
Dit doen we onder andere door:
- Sporttechnische opleidingen faciliteren
- Beweegvaardigheid basisschoolleerlingen monitoren
- AAN activiteiten verbinden met aanbod van sportaanbieders
Meer beweegaanbod door samenwerking met onderwijs, sportverenigingen, kinderopvang en commerciële sportaanbieders.
Wat doen we voor jou?
1. Activatie voor sporten en bewegen tijdens schooltijd: voor onderwijsinstellingen
Voor kinderen en jongeren is sporten en bewegen van essentieel belang voor onder andere een goede motorische vaardigheid, plezier en sociale contacten. Middels schoolpleinboxen, kennismakingsclinics en deelname aan sportevents maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met het diverse aanbod wat er is.
2. Zichtbaarheid van sport en beweegmoment in één boekingsplatform: voor alle inwoners
Alles vindbaar op één platform, van events, sporten en bewegen in de wijk tot jezelf aanmelden voor een proeftraining bij de club, een goede vindbaarheid met passend aanbod voor iedereen. Dit platform noemen we Assen Actief en is vanaf de Nationale Sportweek 2024 in september actief.
3. Monitoring van motorische beweegvaardigheid: basisschool leerlingen (en ouders)
We monitoren samen met de vakleerkrachten bewegingsonderwijs in Assen de motorische beweegvaardigheid van leerlingen groep 3/4. Vervolgens kijken we passend naar de vervolgstappen voor ieder kind en brengen we de mogelijkheden hiervan in beeld.
Voor vragen kun je contact opnemen met Loes Boetes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het Asser Sportakkoord II stimuleert inwoners en organisaties om meer in te zetten op sport en bewegen. Hierbij werken we aan intensieve samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties, sport- en beweegaanbieders.
Dit doen we onder andere door:
- Het zichtbaar maken van aangepast sporten
- Samenwerken met zorg- en welzijnsorganisaties
- Maatwerkbegeleiding specifieke doelgroepen inrichten
- (Extra) sportaanbod voor vluchtelingen organiseren
- Het delen van kennis over sport, bewegen en gezonde leefstijl
Wat doen we voor jou?
1. Beweegdeelname stimuleren: voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
We proberen beweegdeelname voor mensen met een psychische kwetsbaarheid te stimuleren middels laagdrempelig beschermd sportaanbod i.s.m zorg en welzijn.
2. Sportcarroussel: voor statushouders en vluchtelingen
We organiseren een een sportcarroussel voor 14-18 jarigen op het AZC. Hierbij beoefenen ze maandelijks diverse sporten die in Assen beoefend kunnen worden. De vereniging komt op locatie bij het AZC om vervolgens enkele lessen te geven aangepast aan deze doelgroep. Later komen de inwoners van het AZC op bezoek bij de eigen accomodatie van de vereniging.
3. Mensen met een (L)VB; sport als middel om elkaar te ontmoeten en toeleiding naar beweegaanbod. G-disco en ondersteuning vereniging en clubkader.
4. Toegankelijke sportevenementen: voor evenementen organisatoren in Assen
We denken graag mee om het (sport)evenement toegankelijk te maken voor alle Assenaren. Dit kan zijn om het evenement voor 'kijk-publiek' toegankelijk en passend te maken, of door een evenementen aan te passen om ook 'doe-publiek' mee te kunnen laten doen.
We gebruiken het succes van de TT-City Run (waar inmiddels vele inclusieve doelgroepen aan mee kunnen doen) als blauwdruk voor Asser sportevenementen; stap voor stap en waar nodig op maat.
Deelname van bovengenoemde is mogelijk gemaakt door het succes van het volwassenenfonds in Assen.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het Asser Sportakkoord II ondersteunt sportaanbieders bij het inrichten van een sociaal veilige sportomgeving. Dit doen zij door de dialoog te starten en praktische ondersteuning richtingen verenigingen aan te bieden.
Dit doen we onder andere door:
- Gedragscodes, workshops en opleidingen tot vertrouwenscontactpersoon faciliteren
- Belang van sociaal veilige sport bespreekbaar maken (dialoog bevorderen)
- Voorlichting en educatie om sporters weerbaarder te maken
- Landelijke expertise inzetten ter ondersteuning lokaal netwerk
Wat doen we voor jou?1. Sociaal veilige sport: voor sportaanbieders
Assen Sportstad vergroot in samenwerking met Vaart Welzijn en alle sportaanbieders de sociaal veilige sport. De basis van de sport is een veilige sportomgeving waar iedereen onbezorgd zichzelf kan zijn en met plezier kan sporten. Want een sociaal veilige sport draagt niet alleen bij aan je prettig voelen op persoonlijk niveau, maar óók aan een toekomstbestendige sport.
De 4 v’s bieden hierbij een stevig fundament:
1. Vereniging brede gedragscode: Laat zien waar je voor staat
2. Vertrouwenscontactpersoon op de club: Een aanspreekpunt voor iedereen
3. Verklaring Omtrent het Gedrag van Vrijwilligers: VOG en voorkom onnodig risico
4. Vakkundig geschoolde trainers en coaches: met oog voor pedagogiek en integriteit
2. Gezonde Sportomgeving: voor sportaanbieders
Assen Sportstad vergroot in samenwerking met Vaart Welzijn en alle sportaanbieders de gezonde sportomgeving. Wij vinden het belangrijk dat de sporters zich in een gezonde omgeving kunnen bewegen. We creëren graag een gezonde plek waar mensen graag komen en waar gezond gedrag de norm is en waar jongeren geen ongezond gedrag leren.
Het Asser Sportakkoord II ondersteunt de organisatie van kwalitatieve breedtesportevenementen omdat deze bijdragen aan de maatschappelijke waarde van sport. Evenementen zorgen voor verbinding en ontmoeting, nodigen uit om in beweging te komen en dragen bij aan diverse maatschappelijke vraagstukken.
Dit doen we onder andere door:
- Inspiratiewaarde topsport en topsportevenementen blijven benutten
- Breedtesportevenementen ondersteunen in organisatie
- Bevorderen gemeenschappelijke beleid topsport en talentontwikkeling in het onderwijs
-
Realiseren van lokale en regionale samenwerking bij talentontwikkeling
Wat doen we voor jou?
1. Sportevenementen strategie en visie: voor organisatoren
Samen met diverse sportevenementen-organisatoren en schrijven we aan een gedragen sportevenementen strategie. Hierbij richten we ons op kernsporten van Assen en kunnen we middels vaste waarden een activatieprogramma starten rondom evenementen.
2. Mede organiseren en ondersteunen van sportevenementen: voor organisatoren
We denken mee met organisatoren van (sport)evenementen over hoe we sport kunnen inzetten rondom een evenement, maar ook hoe we andere activitatiesporten kunnen plaatsen. Denk hierbij aan het succes van het EK Wielrennen in Assen, waar we hebben meegedacht aan het activatieprogramma met als hoogtepunt de pumptrackbaan in het centrum.
3. (Top)sport als inspiratiewaarde benutten: voor de inwoner
We denken na over hoe we prestaties van Assenaren kunnen laten zien en kunnen gebruiken als motivatie en inspiratie voor de Assenaar. We delen in onze socialmedia rubriek 'De prestatie van de week' mooie sportieve prestaties door (oud)Assenaren die op landelijk of internationaal niveau een prestatie hebben geleverd. Daarnaast zoeken we naar een koppeling met onze lokale Olympiërs die vanuit Assen mee doen aan de Olympische Spelen Parijs 2024. Zo zie je door heel Assen gedurende de periode van de Olympische Spelen.
Het Asser Sportakkoord II zet in op de verdere versterking van de beweegvriendelijke omgeving. Assen Sportstad ondersteunt hiermee, in samenwerking met Vaart Welzijn en Mijn Buurt Assen, de projecten BOSS en ASM (Athletic Skills Model).
Dit doen we onder andere door:
- Openbare ruimte gebruiken voor extra beweegaanbod
- Meer interactieve beweeg- en ontmoetingslocaties realiseren
- Breder en slimmer inzetten van sportaccommodaties
Het geheel van ambities, organisaties, acties en middelen vormt gezamenlijk het Asser Sportakkoord. Het is een set van afspraken die we met elkaar in Assen maken. Om dat te bekrachtigen is het Asser Sportakkoord op 20 september 2020 ondertekend door alle partners die betrokken zijn bij Sport. Dus ook vanuit welzijn, onderwijs en andere beleidsgebieden. Wij hebben vervolgens de verwachting dat het Asser Sportakkoord, onder de noemer Sportstad Assen, het beleid op het gebied van Sport en bewegen bepaalt en dat alle betrokkenen, of ze nu vrijwillig zijn of professional, zich gezamenlijk bezighouden met de uitvoering van dit akkoord.
Meer weten of zoek je zelf of als vereniging ook aansluiting bij het sportakkoord neem dan contact op via infoDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Hieronder treft u een overzicht van alle ondertekenaars aan
De gemeente Assen, Vaart Welzijn, 4 Mijl van Assen, 50 Plus, AAC'61, ABC, Achilles 1894, ACV, AFP Fysio, Airolube MTB wedstrijdteam, Alfa College, Animo'68, Aqua'68, Assen Veteranen Cup, AssenRuns, Asser Boys, ATV de Hertenkamp, AVO, AZC, Serge Smits,Beweeg- en Leefstijlcoach, Boksteam-Assen, Boksvereniging Assen, Bowling Vereniging Assen, Boxing4all, CDA, ChristenUnie, CKC Drenthe, CLG Sportcentrum, Cosis, CS Vincent van Gogh, CS Vincent van Gogh en Team Assen, D66, Dansschool Que Rica Salsa, de Scheuvelloper, Dr.Nassau College, Drenthe College Assen, Duikteam Miramar Drenthe, E10 Training, European Junior Cycling Tour Assen (SOW), FC Assen, Fysiotherapie de Molengaard, Fysiotherapieprakt.van der Knaap en Postmus, Geert Douwe Horst, Rick Horst, GroenLinks, Happy Bootcamper, HVA, In- & outdoor at Pinokkio, Jeu De Boules Vereniging ’n BoelPLezier, Judoschool Assen, Kind- en Leercentrum W.A. van Liefland,Kindercoaching en -yoga, Lijst Deen, Locatiemanagement Wielercentrum, Loop- en wandelgroep Marsdijk-Assen, Loopgroep Kloosterveen, MEE Drenthe, Meer Bewegen voor Ouderen, Mental Progress, Milo, MTB, Natuurlijk Sportief, Natuurlijk wandelen, Omnigym, Paramedics, Plateau Integrale Kindcentra basisonderwijs, PrO Assen, PvdA, SKS-Fysiotherapie, SoVo, SP, Sport Drenthe, SportCaroussel, Sportclub Bartje, Sportformateur, Squashbedrijf Squamata, Stadspartij Plop, Stichting Asser Regenboogalliantie, Stichting Avond4daagse, Stichting Wielercentrum Assen, Stichting Wielerdrome Assen, Stichting Winters Assen, Sudosa-Desto, Terra Assen, Track and Field team Drenthe/Groningen, TRI4you, Anita ter Veld Regisseur Sportakkoord/Project & Event Management, TTVA, Ingrid van Vugt, Roelien Jans, Utagai Kan en Custodes, Vakdocenten L.O., VanBoeyen, vv Leo, vv LTC, VVD, Walking Football, We R Fit, Yorneo locatie Assen, SED Crossfit, Groots Bedrijfsadvies, Oosterbaan Coaching, Videospot, Smart Boekhouding, MV Moves, Doen wat Werkt P&O Adviesbureau, KlusWijs Tynaarlo, CJ2Hosting, De Fianciele Inloopzaak, Maxcimaal, RSN, REIN Advocaten & Adviseurs, Alles is Vakantie,nl, Alwin Lease Parcours, Fysiotherapie Peelo, BUZZCore, LDP International, Wielervereniging Meteoor Assen-Roden, TV Amelte, Badminton Combinatie Assen.
De complete gids van het Asser Sport Akkoord II kan je hier nalezen.