De verenigingsmonitor in Assen is nu live!

Het is zover! Vanaf 12 november kunnen bestuurders de verenigingsmonitor weer invullen. Wil jij inzicht krijgen in jouw vereniging en weten hoe andere verenigingen omgaan met onderwerpen zoals ledenbeleid, vrijwilligersbeleid, technisch kader en financiën? Vul dan voor 15 maart 2025 de verenigingsmonitor in en krijg voor twee jaar lang toegang tot het benchmark dashboard! Hierin zie je hoe jouw vereniging zich verhoudt tot andere verenigingen en waar kansen en uitdagingen liggen. Alle verenigingen hebben een link naar de vragenlijst en inloggegevens ontvangen.  


Het dashboard bevat onder andere informatie over leden, kader, financiën, accommodatie, sociale veiligheid, sportaanbod, omgeving en maatschappelijke zaken. Op al deze gebieden kun je jouw vereniging vergelijken met andere verenigingen. Zo zie je bijvoorbeeld of leden van andere verenigingen minder of meer contributie betalen dan jullie leden, hoe andere verenigingen inkomsten genereren en hoe zij omgaan met onderwerpen zoals ledenbeleid en opleidingen. Deze informatie kun je gebruiken bij het ontwikkelen of updaten van beleidsplannen, focuspunten en acties.  

In deze video ontdek je meer voordelen om mee te doen aan deze verenigingsmonitor. 


De verenigingsmonitor invullen 

Alle verenigingen hebben op 11 november 2024 een link naar de vragenlijst en inloggegevens ontvangen. De vragenlijst bevat ongeveer tachtig vragen en het kost ongeveer een uur om deze in te vullen. Misschien heeft jouw vereniging de verenigingsmonitor al eerder ingevuld via de bond, dan kost meedoen dit jaar een stuk minder tijd. Op basis van jullie eerdere antwoorden, hebben we de verenigingsmonitor al gedeeltelijk voor je ingevuld. Je hoeft deze antwoorden dus alleen te controleren en waar nodig aan te passen. Bij nieuwe of gewijzigde vragen, hebben we nog geen antwoorden voor je ingevuld.   
Dit hoeft niet in één keer en hoeft niet gedaan te worden door één persoon. Via de portal kan elk onderdeel naar een specifieke functionaris worden verstuurd.  


Meer weten of contact? 
Heb je een vraag en staat deze niet bij de veel gestelde vragen? Neem dan contact op met Rita Buikema via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Veelgestelde vragen verenigingsmonitor


Wat heeft mijn vereniging aan dit onderzoek? 

Met de verenigingsmonitor krijg je inzicht in hoe je vereniging ervoor staat. Door je vereniging in het benchmark dashboard op specifieke onderdelen te vergelijken met andere verenigingen zie je op welke terreinen het goed gaat, waarin je verbeteringen kunt doorvoeren en waar kansen liggen. Deze informatie kun je gebruiken voor het (door)ontwikkelen van beleid, focuspunten en acties. Een extra voordeel is dat de ingevulde gegevens bewaard blijven, waardoor je historie opbouwt. Ook staan er tips en inspirerende best practices in de monitor. In deze video ontdek je meer voordelen om mee te doen aan deze verenigingsmonitor. 


Wie krijgt inzicht in mijn ingevulde gegevens? 

Alleen jouw vereniging krijgt inzicht in de door jou ingevulde antwoorden. In het benchmark dashboard is het alleen mogelijk om een vergelijking te maken met een groep van minimaal vijf verenigingen, waardoor anonimiteit gewaarborgd blijft. Daarnaast krijgen medewerkers van Assen Sportstad en van jouw bond (indien jouw bond de monitor ook uitstuurt) inzicht in de antwoorden, mits dit noodzakelijk is voor hun werkzaamheden. 


Waarom bevat de vragenlijst termen die wij niet gebruiken of anders verwoorden bij onze sport? 

De vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met andere sportbonden en gemeenten, zodat je je vereniging in het benchmark dashboard ook kunt vergelijken met verenigingen in andere takken van sport. Om dit mogelijk te maken, dient overal dezelfde terminologie gebruik te worden. 


Waarom wordt in de vragenlijst een formeler taalgebruik gehanteerd dan voorgaande edities? 

Sinds dit jaar zijn er ook gemeenten aangesloten bij de verenigingsmonitor. Omdat nu gemeentes de vragenlijst ook uitsturen, hanteren we formeler taalgebruik.  


Wat is er veranderd ten opzichte van de vorige edities? 

Sinds de eerste uitstuur van de verenigingsmonitor is de vragenlijst elk jaar gebruiksvriendelijker geworden: korter en makkelijker in te vullen. Zo zijn de afgelopen jaren een navigatiemenu toegevoegd en is het mogelijk geworden om onderdelen van de vragenlijst door te sturen naar medebestuurders. Ook is een portal toegevoegd waardoor het invullen en doorsturen van de vragenlijst nog gemakkelijker is geworden. Daarnaast zijn er ook specifieke vragen vanuit de gemeente Assen.  


Mijn vereniging heeft geen mail met link en inloggegevens ontvangen, wat nu? 

De link en inloggegevens zijn op 12 november 2024 verstuurd naar van alle verenigingen. Dit is veelal via de secretaris gedaan en anders via een ander mailadres wat bij Assen Sportstad bekend is. Wil jij als bestuurder de vragenlijst invullen? Vraag dan aan de secretaris van jouw vereniging de link en inloggegevens. Heeft jouw secretaris geen mail gehad? Neem dan contact op met Rita Buikema via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  


Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst? 

Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer een uur in beslag. Dit hoeft niet in één keer en hoeft niet gedaan te worden door één persoon. De vragenlijst is opgedeeld in diverse onderdelen. Via de portal kun je elk onderdeel naar een specifieke functionaris versturen, waardoor elke functionaris een eigen onderdeel kan invullen en het invulwerk dus verdeeld wordt. Als je vorig jaar hebt deelgenomen aan de monitor dan gaat het invullen van de vragenlijst dit jaar sneller, omdat een aantal antwoorden al voor je is ingevuld. 


Tot wanneer kan ik de vragenlijst invullen en wanneer krijg ik toegang tot het dashboard? 

Dit jaar hebben alle verenigen de vragenlijst ontvangen op 12 november 2024. Verenigingen kunnen de vragenlijst invullen tot 15 maart 2025. In april 2025 komt het benchmark dashboard beschikbaar voor alle verenigingen die de vragenlijst hebben ingevuld. 


Wanneer kan ik de vragenlijst invullen als ik dat deze editie niet doe? 

De vragenlijst wordt één keer in de twee jaar uitgestuurd. Vul je nu de vragenlijst dus niet in? Dan kun je in 2026/2027 de vragenlijst pas weer invullen en heb je tot die tijd geen toegang tot het benchmark dashboard. Een gemiste kans! Vul je de vragenlijst nu wel in? Dan profiteer je dus twee jaar lang van toegang tot het benchmark dashboard. 


Worden mijn antwoorden tussendoor opgeslagen? 

Ja, je antwoorden worden opgeslagen op het moment dat je op ‘volgende’ klinkt.  
Let op: als je op de knop ‘Naar hoofdmenu’ klikt, dan worden je antwoorden niet opgeslagen. Klik dus altijd eerst op ‘volgende’ voordat je naar het hoofdmenu gaat. Het is dus ook belangrijk om altijd eerst op ‘volgende’ te klikken voordat je je internetpagina afsluit om later verder te gaan met de vragenlijst. 


Kan ik een eerder antwoord aanpassen? 

Ja, dat kan. Via het navigatiemenu aan de linkerkant kun je altijd terug naar eerdere onderdelen. Ook als je dat onderdeel al definitief hebt gemaakt. 


Welke manieren zijn er om de verenigingsmonitor zo efficiënt mogelijk in te vullen? 

De eerste optie is om één persoon de leiding en coördinatie te geven over de vragenlijst. Die persoon kan de verschillende onderdelen uitzetten bij verschillende personen binnen de vereniging. Het is namelijk mogelijk om onderdelen van de vragenlijst per mail toe te sturen naar andere personen binnen je vereniging. Zo kunnen zij zelf de vragen binnen dit onderdeel beantwoorden. Ook kunnen meerdere mensen tegelijkertijd aan meerdere onderdelen werken; 

De tweede optie is om op één avond met alle personen die nodig zijn om de vragenlijst in te vullen af te spreken en samen in één keer door de vragenlijst heen te lopen. Dit doe je dan bijvoorbeeld met de voorzitter, secretaris, penningmeester en voorzitter van de technische commissie; 

De derde optie is om één persoon (of twee personen) de vragenlijst helemaal in te laten vullen. Dit dient wel iemand te zijn die goed op de hoogte is van alle aspecten binnen de vereniging. Hierna kunnen specifieke functionarissen de antwoorden controleren. Het is handig om te vragen of andere functionarissen die avond telefonisch bereikbaar willen zijn. 


Wanneer krijg ik toegang tot het dashboard als ik de vragenlijst in seizoen 2024-2025 invul? 

Als je de verenigingsmonitor invult in de periode november 2024 en deze voor 15 maart 2025 afrondt, dan krijg je in april 2025 een mail met inloggegevens voor het benchmark dashboard. 


Hoe werkt het benchmark dashboard? 

In deze video leggen we uit hoe het benchmark dashboard werkt. Let op: dit is een instructievideo van de oude versie van het dashboard (2020 en 2021). Sinds 2022 is het dashboard vernieuwd, maar wat je ermee kunt is nog hetzelfde. Daarnaast heeft er een webinar plaatsgevonden over het gebruik van het dashboard. Deze kun je terugkijken en vind je op deze pagina.


Meest gelezen

Drenthe College en Alfa-college bundelen krachten

Drenthe College en Alfa-college bundelen krachten

Drenthe College en Alfa-college bundelen de krachten en gaan vanaf 1 augustus 2022 gefaseerd gezame...
Lees verder
Stichting Assen Sportstad zoekt bestuursleden

Stichting Assen Sportstad zoekt bestuursleden

Stichting Assen Sportstad is een nieuw op te richten stichting die begin 2023 operationeel zal zijn....
Lees verder
Lees nu online de krant Week van de Sport

Lees nu online de krant Week van de Sport

Lees nu alles over de week van de sport, de activiteiten, evenementen, verenigingen, Assen Sportstad...
Lees verder