Symposium ‘De Veilige Kleedkamer’

Datum
08.10.2022 13:00 - 17:00
Url
https://www.stichtingara.nl/

Beschrijving

Op zaterdagmiddag 8 oktober vindt in De Nieuwe Kolk in Assen het Symposium ‘De Veilige Kleedkamer’ plaats. Tijdens dit symposium staat het veilig sporten voor lhbti+ jongeren centraal.

Waarom dit symposium?

Uitgangspunt voor dit symposium is het doorbreken van negatieve stereotypering en het realiseren van een bredere acceptatie van diversiteit naar seksuele voorkeur, genderidentiteit en genderexpressie om zo tot een veilige en inclusieve sportvereniging te komen.

Ondanks de goede inspanningen van sportbesturen en sporters blijkt dat de kleedkamer nog steeds niet altijd een veilige plek is voor lhbti+ sporters. Nog te vaak komt het voor dat zij worden uitgescholden, nagekeken, buitengesloten of onderwerp van negatieve grappen zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit het meeste voorkomt bij mannelijke teamsporten.

Stichting Asser Regenboog Alliantie zal tijdens dit symposium de ‘aftrap’ doen van de campagne ‘De veilige kleedkamer’. In samenwerking met de organisaties Assen SportStad, SportDrenthe en Drenthe Beweegt wordt een protocol ontwikkeld dat alle Drentse sportverenigingen kunnen ondertekenen waarmee zij aangeven dat iedereen daar veilig kan sporten. Zij krijgen vervolgens het predicaat ‘De veilige kleedkamer’.

Het programma

Tijdens het eerste deel van de middag zullen twee sprekers optreden. Tessa Visser, onderzoekster bij het Mulier Instituut, zal op basis van onderzoek uiteenzetten hoe het met lhbti+ en sport op dit moment gesteld is in Nederland. Pepijn Keppel, ex-hockeyer, zal praten vanuit zijn eigen topsportervaring. Die ervaringen heeft hij onlangs gepubliceerd in zijn boek ‘De laatste man’.

Na de pauze zal een korte film vertoond worden, waaruit duidelijk wordt hoe lhbti+ sporters hun sport ervaren en waarom zij ermee gestopt zijn. Aansluitend is er een paneldiscussie, waarbij een vijftal panelleden met elkaar én het publiek in gesprek gaan.
Dagvoorzitter is Marrijtje Molenhuis, projectmanager bij SportDrenthe.

Aanmelden

Meer informatie over het symposium vindt u op de website www.stichtingara.nl. Tevens kunt zich via deze website aanmelden voor het symposium. Aanmelding is verplicht om te kunnen
deelnemen. Het symposium ‘De veilige kleedkamer’ wordt ondersteund door de gemeente Assen en de
provincie Drenthe.